Hoppa till innehållet

Varukorg

Din varukorg är tom

Artikel: Magiska Vemdalen – med Caroline Fredin

The magic of Vemdalen – with Caroline Fredin

Magiska Vemdalen – med Caroline Fredin

Vi pratade med Caroline Fredin, som är född och uppvuxen bland fjällen i Vemdalen. För de flesta så är det känt som en plats man besöker för att åka skidor under vintern, men det finns så mycket mer att uppleva där på sommaren också. Om det är någon som vet vad som gömmer sig runt varje hörn och som kan visa dig alla de bästa sevärdheterna i Vemdalen så är det Caroline. Hon har kontot Vemdalen på Instagram och visar där hur det är att leva i byn året runt. Hon startade kontot som ett sätt att visa omvärlden allt det vackra som hon får uppleva och alla platser man inte får missa.

Caroline har på sig Minna Ullfleecejacka i färgen krämvit

Vi vet att du är en fjälltjej, naturälskare och att du älskar Vemdalen, en by i Härjedalen känd för bra skidåkning och underbara vyer. Vad har vi missat? Vad känner du passion för?

Jag växte upp som skidåkare och älskar fortfarande att åka skidor. Jag älskar också att uppleva naturen på olika sätt året om. Allt ifrån att åka på björnspaning på våren, vandra ensam till fjälls och tillbringa dagar där, ta en promenad med sonen och leta renhorn eller vad det kan vara. Oftast är det det enkla som tilltalar mig och att vara ensam, ett med naturen, är oslagbart. Jag älskar också att fota och skriva vilket kanske är en av anledningarna till att jag jobbar med bland annat instagram och som kommunikatör. I love to live life to its fullest!

Jag har haft de jobb jag drömt om, bott på platser jag längtat till och gjort det jag velat. Jag berättade nyligen om det för en ungdom här i byn och hans reaktion var - Oj va mycket roligt du gjort. Vilket roligt liv du haft!
Och precis så känner jag. Jag gör det jag vill och drömmer om. Kan jag inte saker så lär jag mig och utvecklas på vägen.

Du växte upp i Vemdalen och har spenderat större delen av ditt liv där, berätta vad som gör Vemdalen så speciellt?

Vemdalen är en speciell plats för mig såklart för det är här min själ bor. Här finns fjällen där jag känner mig hemma, människorna jag känner och här bor många i min släkt. Att se gårdarna där mina förfäder bott är alltid speciellt. Sen älskar jag omtänksamheten i byn och människorna som bor här. Alla känner alla och det känns som en trygg plats för mitt barn att växa upp på. Byn ligger mitt mellan fjällen i dalgången och jag tror att det bidrar till att det blir en speciell känsla bland oss “locals”.

Vad har du för förhållande till naturen och hur har det förändrats över tid?

Under min uppväxt i Vemdalen har vi alltid tillbringat mycket tid i naturen. Både med familjen, skolan och tex slalomklubben. Det har varit fjällturer, utflykter, vandringar med mera. I tonåren skulle man såklart iväg och se världen och jag bodde bla på Rhodos en sommar, reste mkt till Kina (där min syster bodde), Thailand och andra länder. Fick för mig att jag skulle plugga textil i Borås men hoppade av efter ett år då jag insåg att jobben fanns i Göteborg/Borås eller Stockholm och det var inte där min själ ville bo.

Jag flyttade istället hem och startade en inredningsbutik som jag drev i 8 år innan jag gick in i väggen. Där och då förändrades min relation till naturen totalt. Jag insåg vilken läkande kraft naturen har. Jag har alltid trivts att vistas ute men nu blev det ett måste för mig för att kunna läka.
Jag övervann min rädsla att vara ensam till fjälls och flyttade i princip in i min pappas fjällstuga belägen vid ett berg och en sjö. En mycket vacker plats där jag bodde 3-4 dagar/vecka hela vintern. Så fort jag kom hem sa min man att jag fick åka tillbaka om jag ville. Han såg hur gott det gjorde mig. Senare köpte jag mig en egen stuga vid samma sjö och vi älskar att vara där året om.
Jag har tidigare inte uppskattat naturen på samma sätt som jag gör idag.

På vilket sätt tror du människor blir påverkade av att bo i fjällen?

Jag tror att det överlag gör dem lugnare och mer jordnära. Många spenderar mycket tid i naturen och personligen så märker jag hur jag mår sämre om jag inte varit ute i skogen eller till fjälls på länge. Det är också häftigt att se barnen växa upp och kunna göra upp eld, hantera stormkök, kompass, åka skidor på längden och tvären, vistas bland djur och i natur och mycket mer. Jag tror det ger dem en bred livskunskap då de får vara med om mycket. Jag tror också att leva nära naturen gör en tacksam för det vi har. Vi bor så otroligt vackert och ser såna fantastiska vyer och behöver inte köpa oss lycka.

Har du något favoritställe som du skulle vilja dela med dig av? Vad får man inte missa i Vemdalen?

Mina bästa ställen håller jag för mig själv. =) Skämt åsido älskar jag ju att vara själv till fjälls och i skogen och är sällan på de vanligaste utflyktsmålen. Men här finns mycket att upptäcka. Fettjeåfallet är ett av Sveriges högsta vattenfall i vår grannby Klövsjö. Att vandra till Björnrikestugan är en av mina favoriter. Enkelt att nå och ingen heldagsvandring. Dit går jag ibland för att jobba “fjällifrån”. Att ta vesslan upp till Jaktstugan en solig vårvinterdag och sen åka snowracer ned för backarna med sonen är superkul! Listan kan göras lång och jag försöker samla tips på min nystartade blogg livetivemdalen.se.

Vad tycker du om din Minna Ullfleecejacka dam?

Jag älskar den. Jag fryser ofta och älskar att den har en hög krage och den är lätt den mysigaste fleecen jag äger.
Jag älskar att jag kan använda den både som en jacka och en tröja. Eftersom den jag har nu är lite större kan jag ha den utanpå en huvtröja när det är riktigt kallt utan att frysa. Älskar den! Jag bor i den. Har faktiskt till och med sovit i den under riktigt kalla nätter. 

Tack till Caroline för att du delade med dig av din kunskap och kärlek till Vemdalen! Spana gärna in hennes nya blogg livetivemdalen.se och hennes Instagram konto m du skulle vilja se mer av de fantastiska saker som går att uppleva när du besöker Vemdalen. Gillade du detta så kan du spana in resten av våra Wild Women blogginlägg.

Lämna en kommentar

Denna webbplats är skyddad av reCAPTCHA och Googles integritetspolicy . Användarvillkor gäller.

Läs mer

Gone Fishing – with Therese Lundin

Fiske för kvinnor – with Therese Lundin

Först och främst, ville vi utmana bilden vi har av fiske. Ifrån den den uttjatade bilden av en man poserande med en fisk på en båt, som används flitigt som profilbild på Tinder - till en mer zen bi...

Läs mer
Outdoor go-to hacks – with Hanna Fridh

Fantastiska outdoor go-to hacks – med Hanna Fridh

Efter att ha upptäckt Hanna Fridh på Instagram och tagit del av hennes fartfyllda härliga liv, kände vi direkt att detta måste vi dela detta med er. OBS!! Garanterad boost av endorfiner och en otro...

Läs mer