Hoppa till innehållet

Varukorg

Din varukorg är tom

Artikel: Fiske för kvinnor – with Therese Lundin

Gone Fishing – with Therese Lundin

Fiske för kvinnor – with Therese Lundin

Först och främst, ville vi utmana bilden vi har av fiske. Ifrån den den uttjatade bilden av en man poserande med en fisk på en båt, som används flitigt som profilbild på Tinder - till en mer zen bild av fiske, exempelvis en sensommarkväll tillsammans med dina bästa kvinnliga vänner. .

Att googla "fiske" var kanske utdömt redan från början, med ett bildgalleri som visar oss en 100% mansdominerad värld inom fiske. Men då kom vi ihåg, att vi snubblade in på Therese Lundin instagram för ett tag sedan - äventyraren och naturguiden som inspirerar med sitt flugfiske och sina fiskeresor för kvinnor, och vi bestämde oss för att kontakta henne för att få mer insikt och förhoppningsvis kunna ändra vår bild av fiske.

Hej Therese, på din inspirerande Instagram kan vi se att att du har en stor passion för naturlivet och fiske. Finns det något som de flesta inte vet om dig?

Tack för era snälla ord! Jag tror att många tror att naturlivet, flugfiske och jakt bara är ett intresse för mig. Men det är mer än så, det är min livsstil. Allt jag gör i mitt liv är på något sätt influerat av kärleken jag har till att vara utomhus. Det är ett måste för mig, det får mig att må bra inifrån och ut.

Något som andra kanske inte vet är att jag spenderar mycket tid på att ta med mig av naturens härligheter som jag sedan omvandlar hemma till något nytt och spännande, jag gör exempelvis maskros-kapris, rödklöver sylt, torkade bär, inlagda kantareller till rödingsashimi, torkad älgkött eller rökt tjäder. Jag gillar att samla på mig saker från naturen under de snöfria säsongerna, så jag kan njuta av alla godsaker även under de mörka och kalla vinterdagarna uppe i norr. Det finns så mycket goda ätbara saker ute i naturen, som vi ibland inte alltid tar vara på eller uppskattar. Vilket är ganska sorgligt på ett vis, eftersom det är en viktig och stor del av vår historia som har glömts bort.

En annan sak jag har hållt lite hemlig, och som jag inte ofta skryter om är mitt företag Flicksländan Fishing Där jag anordnar fiskeresor och flugfiskekurser för kvinnor. Jag tycker det är viktigt av många olika anledningar, delvis för att många kvinnor känner sig hotade i en mansdominerad värld inom sportfiske. Och därför tycker jag det är viktigt att vi kvinnor håller ihop och på så sätt är det enklare att hitta någon annan likasinnad kvinnlig fiskekompis. Jag tycker att alla, oavsett kön, ska få vara ute och uppleva allt roligt och härligt som fisket ger. Det ska vara en plats där alla känner sig välkomna.

Foto: Sanne Brännström

Hur fick du upp ögonen för fiske?

Jag har fiskat i stort sett hela mitt liv, men det var min farmor som fick mig att verkligen uppskatta och älska att vara ute i naturen. Vi brukade gå ut och fiska i sjön nedanför hennes hus och jag minns hur jag älskade att sitta i båten tillsammans med henne timme efter timme, med ett fiskespö i handen och blicka ut över den vackra sjön. Farmor har alltid varit min största inspiration i livet. Tyvärr är hon inte med oss längre, men det är henne jag har och tacka för mitt intresse för fiske och min kärlek för naturen.

Varför tror du fiske är den ultimata naturupplevelsen?

Jag brukar säga att det finns någon typ av fiske för alla. Oavsett om du är ute efter adrenalin, tystnaden och lugnet, vackra vyer eller för att upptäcka nya platser. Du kan fiska på så många olika sätt och med olika tekniker.

För mig, handlar det oftast att återhämta mig och få ny energi. Men också ett sätt för mig att växa och utvecklas, för det finns alltid något nytt att lära. Det kan vara allt från att lära sig knyta olika knutar, läsa av vattnet, studera insekter eller bli bättre på att kasta med spöt. Du kan knyta fiske flugor, lära dig om hållbart fiske eller upptäcka nya vatten.

Men det bästa är gemenskapen som fisket ger. Att du kan korsa så många gränser - ålder, kulturer och livs bakgrunder – men alla har något gemensamt, vårt intresset för fiske. Och det är så vackert.

Foto: Sanne Brännström

Har du några tips & tricks till nybörjare inom fiske och naturlivet, som inte riktigt vet vart dom ska börja någonstans?

Jag har själv varit där och jag vet att det kan vara svårt att veta vart man ska börja. Många tror att det är svårt med flugfiske, och det kan det vara, men du kan ockdå gör det enkelt. Det beror helt på vad du har för mål med det. Om du bara tänkt göra det för skojs skull, är allt du behöver ett fiskespö eller ett flugfiskespö, och härligt sällskap. Men ja, vissa saker kan vara bra att veta innan man börjar, så här kommer mina bästa outdoor och fiske tips:

  • Var inte rädd att testa. Alla har någon gång varit en nybörjare.
  • Gör det inte för svårt för dig själv. Du behöver inte vara den absolut bästa i ett fiske community.
  • Behöver du hjälp? Fråga! Hitta en lokal guide eller en Facebook group med andra kvinnor och män med samma intresse, fråga om råd och hjälp. Människor är faktiskt oftast väldigt villiga att hjälpa till. Eller kontakta mig, jag hjälper dig gärna!
  • Var där du är, det behöver inte vara svårare än att sätta upp ett tält i din trädgård och testa dig fram.
  • Du behöver inte en dyr fiske utrustning eller det bästa redskapen för att kunna vara utomhus. Om du så bara vill laga mat utomhus och inte göra en två veckors hiking tur på Kungsleden, är du lika mycket välkommen att kalla dig själv för en utomhusmänniska oavsett.

Finns det någon oförglömlig fiske/naturupplevelse du varit med om som du vill dela med oss?

När min finska spets hund Luna var valp, bodde jag i en stuga mitt inne i skogen under några månaders tid. Helt själv, utan elektricitet eller rinnande vatten. Jag var istället omgiven av skog, en vedbastu och en liten sjö som jag samlade in vatten ifrån. I sjön fanns nog den minsta öringen du kan tänka dig och som jag någonsin sett, men jag älskade friheten och känslan att kunna göra mitt egna fiskespö och gå och fiska vart och när jag ville. Det är ett minne för livet, och jag längtar till den dagen jag kan uppleva något liknande igen.

Vad har du för drömmar?

Jag älskar att fantisera och drömma mig bort i tankarna om nya äventyr! Just nu längtar jag efter att köpa en camping van som jag, min man och våra två hundar kan åka iväg och fiska i. Eller köpa en mysig stuga någonstans i Västerbottens skogar, för att kunna hikea och fiska i orörda vatten. Åka på smekmånad till Island (vi gifter oss i sommar!) Jag längtar efter sensommaren när man kan skörda växter, efter hösten då jag tar med min finska spets, Luna, på fågeljakt, eller efter vintern då ripjakten drar igång. Och självklart, är det inte säkert att allt detta kommer att ske, men det spelar inte så stor roll. Jag älskar den bubblande känslan när jag får tänka och drömma stort, och det är det som räknas.

Vad tycker du om din Minna Minimalist Wool Fleece Jacket?

Jag måste säga att jag fullkomligt älskar den! Den är tjock, varm och rymlig. Den passar perfekt till alla mina äventyr - som ett värmande extra lager att ta på sig när jag är ute på ripjakt bland de höga och branta bergen, på fiskeresor när jag fiskar vid en iskall fjällbäck, eller hemma när jag vill gosa ner mig i soffan och läsa poesi skriven av Karin Boye. Den är absolut en av mina favoriter bland mina outdoor kläder.

Stort tack för dina tips Therese! Glöm inte att kika in hennes facebook om du är nyfiken på att prova på flugfiske och vill ha en härlig tjej att connecta med. Och om du inte kan få nog och vill läsa mer inspirerande historier, fortsätt läsningen på vår Wild Women blogg! 

Lämna en kommentar

Denna webbplats är skyddad av reCAPTCHA och Googles integritetspolicy . Användarvillkor gäller.

Läs mer

Sanne Brännström – The Dolly Parton of the forest

Sanne Brännström – Skogens Dolly Parton

För ett tag sedan hittade vi denna mystiska och vilda varelsen på Instagram, under namnet "Warginna". När vi dök in i denna kvinnans konto så blev vi helt förtrollade. Det var som att kliva in...

Läs mer
The magic of Vemdalen – with Caroline Fredin

Magiska Vemdalen – med Caroline Fredin

Vi pratade med Caroline Fredin, som är född och uppvuxen bland fjällen i Vemdalen. För de flesta så är det känt som en plats man besöker för att åka skidor under vintern, men det finns så mycket me...

Läs mer