Om att driva eget företag och njuta av naturen i New York - med Mathilda Wibom Westerberg

Säg hej till Mathilda Wibom Westerberg! Kvinnan som 2019 startade varumärket Juniper som designar och tillverkar premiumprodukter för hemmet. Idag bor hon i New York med sin man och 2 döttrar där hon bollar vardagen med familjen, med att driva företaget tillsammans med teamet i Sverige.

Hej Mathilda, du bor mitt på The Upper West Side i New York, driver design varumärket Juniper, är mamma till två små busfrön och älskar att springa i Central Park på din lediga tid. Har vi glömt något?

Tycker ni summerar mig ganska bra! Möjligheten att lägga till att jag är ett stort chips-fan och bara älskar att umgås med vänner och familj som för tillfället är lite för långt borta. Men om några dagar kommer min mamma på besök vilket ska bli så mysigt!

 

 Är det något du tror de flesta inte vet om dig?

Jag tror att många som inte känner mig så nära, utan endast följer mina sociala kanaler och kanske även PR för Juniper att jag är en person som alltid har allting under kontroll och är lugn och samlad. Men jag är en emotionell person och lever väldigt mycket i topparna och dalarna av hur det går för Juniper och andra saker som påverkar mig i min omgivning.

 Vad fyller du dina dagar med?

Jag ägnar mycket av min tid med mina tre barn - Juni, Juniper och Pomeline! När tjejerna har lämnats på skolan uppe vid Columbus Circle tar jag mig antingen till min man Jacobs kontor vid Bryant Park eller sitter och jobbar hemifrån och ägnar mina timmar till Juniper innan det är dags för hämtning.

Eftersom mitt Juniper team, Alex och våra två interns Emma och Louise, sitter i Stockholm så blir mina morgnar ganska mötesintensiva. Men så härligt att få checka in med Alex för att prata produktutveckling, logistik eller diskutera olika branding-aktiviteter. Och sen att få ägna tid med Louise och Emma där fokus är CRM och Sociala medier.

Någonting jag i princip aldrig tummar på, hur stressig dagen än kan vara, så försöker jag springa innan jag hämtar barnen på vardagarna och sedan blir det längre löpturer på helgerna.

 Hur ser din relation ut med naturen idag och tidigare? 

Jag är uppvuxen med att ägna hela sommarlovet ute i skärgården som liten. Jag minns verkligen hur “flytten” från stan gick ut till lantstället och där 8 veckor kändes som en evighet - tänk allt bus man kunde hitta på! Allt från att leka den gamla klassikern “ Vi fem” med kusinerna till fångarna på fortet, segla och paddla runt öarna med den stora orangea-flytvästen.

Sen älskar jag att åka skidor och bland de absolut första presenterna jag fick från min man när vi blev tillsammans var en spade och lavinryggsäck för att vi säkert skulle kunna ta oss ut på äventyr i Alperna.  

Hur var det att lämna Sverige, lugn och ro, naturen runt knuten, familj och vänner, för storstadslivet i staden som aldrig sover? 

Man kan tro att New York bara är höga hus och asfalt - men jag skulle säga att det är en av de städerna som verkligen har tänkt på stadsplanering och bevarat fina parker och byggt upp fantastiska promenadstråk längs med Hudson River.

Området vi bor i är ett väldigt barnvänligt område - från varje fönster vi tittar ut ser vi minst 2 parker och vi är ett stenkast från Central Park åt ena hållet och Hudson River åt det andra.

Men självklart saknar man familj och vänner och familjens sommarhus i skärgården. 

 

Vad är det bästa vs sämsta med att bo i New York?

Det absolut sämsta med att bo i New York är att det är världens dyraste stad. Tror knappt man behöver utveckla den utan de säger allt!

Men det bästa med New York är att det är en så otroligt varm och välkomnande plats. Du kan starta en dialog med en främmande människa i hissen, du behöver inte vara som alla andra. Och den härliga mentaliteten speglar av sig på mina barn - Juni sa för ett tag sedan till en person på gatan “ I love your outfit” och fick genast svar “ Oh thank you - you are a little fashionista yourself. Have a wonderful day ‘’

Pomeline älskar att vinka till personer när hon sitter i vagnen för hon är så van att folk vinkar till henne.

Hur hittar du sätt att connecta med naturen i en storstad som New York?

Jag bara älskar Central Park! Parken är perfekt för springturer, en sådan vacker kontrast med den gröna stora parken och de höga husen borta i horisonten. Söndagar brukar jag springa mellan 18-24 km och jag kan hitta nya vägar varje gång.

Vi har “familjedagar” på lördagar och det brukar också innebära flera timmars häng i Central Park. Du nästan glömmer bort att du är i en storstad, såvida du inte tittar upp ovanför trädtopparna.

Har du haft någon/några vändpunkt i ditt liv som har haft stor inverkan på dig?

Jag är en emotionell person som ibland har svårt att släppa “vad tänker andra om mig”. Jag tycker att när jag flyttade med min familj till New York så har jag blivit starkare som individ och jag vågar gå min väg fullt ut.

En annan viktig vändpunk för mig var också när jag startade Juniper - En vecka in som entreprenör så kändes det som att lyckas jag inte med Juniper kan jag söka vilket jobb som helst för jag har lärt mig så mycket bara på den här korta tiden vad gäller personutveckling och att driva företag.

Hur gillar du din Minna Fleece?

Jag älskar min Minna med sin genomtänkta design. Så mysig att sätta på sig samtidigt som man känner sig snygg och redo för en eftermiddag i Central Park”

 

Mathilda i Minna Wool Fleece Jacket, storlek S

Vad drömmer du om just nu? 

Jag drömmer om att Juniper ska bli så pass stort så att teamet kanske är 10 personer, har en fin tillväxt och lönsamhet - att varje dag få inspireras och lära mig saker av team Juniper.

Jag drömmer också om att en dag i livet - ha ett eget ställe uppe i Alperna så jag, min stora familj, och vänner enkelt kan komma iväg och åka skidor!

 

 

 5 snabba:

Bästa parkhänget i New York?

Central Park helt klart.

Bästa naturupplevelsen du haft?

Offpiståkning med Jacob i Verbier vintern 2020.

Bästa löpsträckan i New York?

Central Park vinner igen - men ska jag säga någonting annat är det fantastiskt fint att springa söderut från oss längs med Hudson River tills du kommer ner till Frihetsgudinna - gärna i solnedgången!

Bästa aktiviteten i naturen i Sverige på sommaren?

Segla i Stockholms skärgård, eller bara lite härligt klassiskt brygghäng!

Bästa stället för skidåkning i Europa?

Verbier och Cervinia/Zermatt.

 

Tusen tack för pratstunden Mathilda och för inblicken i ditt spännande liv i New York! Följ gärna Mathilda på Instagram och vill du läsa något liknande så rekommenderar vi denna.

Skriv en kommentar