Från storstadslivet i Tyskland till ett lugnt liv på landet i Sverige - Med Svea Landschoof

Säg hej till Svea Landschoof, en frilansande fotograf/videograf, som under en resa till Sverige för några år sedan blev kär i landet så mycket att hon beslutade sig för att flytta. Hon berättar allt om den stora flytten, hennes favoritplatser i Sverige, om drömhuset hon nyligen köpt och hennes framtidsdrömmar.


Hej Svea! Du är en tysk content creator som flyttade till Sverige för ett lugnare liv på landet, hur kommer det sig att det blev så?

Jag spenderade mina unga år i flera av världens huvudstäder och kände att jag blev mer och mer olycklig av det. Speciellt av att bo i Berlin i nästan 6 år.
Jag brukade åka ut på landet så fort jag fick en chans och man kunde oftast hitta mig i en skog eller på en bergstopp. Jag insåg att naturen var där jag kände mig som mest lycklig och mest som mig själv.

Jag visste att jag behövde flytta så fort jag blev klar med mina studier i Berlin - för min själs skull. Någonstans som var grönare och lugnare men jag visste inte exakt vart.

Tack vare några sammanträffanden så spenderade jag en helg i Stockholm 2019, och så fort jag satte min fot på svensk mark så kände jag mig hemma. Jag hade aldrig känt något liknande förut och först visste jag inte riktigt hur jag skulle hantera det. Efter bara några dagar i Stockholm så tog jag ett beslut: ett år från nu, så ska jag bo här.

Så fort jag kom tillbaka till Tyskland så började jag med att lära mig svenska, läsa om den svenska kulturen, och spara pengar. Några månader senare, sommaren 2019, så åkte jag på en soloresa genom Sverige för att lära känna landet bättre. Jag blev verkligen kär i landet den sommaren, speciellt den vackra och mångfaldiga naturen.

Att sova utomhus, plocka blåbär i midnattssolen, ta morgondopp i kristallklara sjöar, och att stå öga mot öga med en älg fick mig att känna mig så levande, och jag kände mig ännu tryggare i mitt beslut.

Spola fram några månader, och jag flyttade äntligen till Sverige. Stockholm kommer alltid vara en av mina favoritplatser, men jag visste att det inte skulle vara min slutdestination i Sverige. Det jag drömde om var ju faktiskt att bo på landet i ett litet trähus - men man måste börja någonstans eller hur?

Efter tre år i Stockholm och Åkersberga så blev min dröm äntligen verklighet och nu bor jag i mitt gulliga lilla hus i utkanten av en skog i Värmland.

Vad är det med den svenska landsbygden som lockar dig?

Att komma från ett land som Tyskland, som har en så tät befolkning att det är svårt att hitta ett lugn någonstans, till att komma till Sverige, som har stora ytor av orörd natur, är det något som verkligen lockar mig. Det finns också många platser i Sverige som förmedlar en känsla av lugn och ro och där världen fortfarande känns ‘’okej’’ Jag tror att det här är något som många av oss letar och längtar efter, speciellt under de turbulenta tiderna vi lever i just nu, jag gör definitivt det.

Hur spenderar du dina dagar?

Eftersom jag frilansar, så har jag lyxen att (nästan) aldrig behöva sätta ett alarm. Jag älskar att vakna av solen och ljudet av fåglar utanför mitt fönster på morgonen.

Jag börjar alltid min dag med en dusch och god frukost. Sen brukar jag ofta börja jobba - men med små pauser. De behöver inte vara långa, att bara sitta ute i solen en liten stund gör så mycket för mitt välbefinnande. Ibland på eftermiddagen/kvällen så går jag en lång promenad, antingen vid sjön eller i skogen.

Hur är din relation till naturen idag jämfört med tidigare?

Eftersom jag bodde i en storstad för några år sedan så var det lite av ett projekt att komma ut i naturen. Nu kan jag spendera så mycket mer tid i naturen. Nu har jag min egna trädgård, en vacker sjö bara 200 meter bort och en skog precis intill vårt hus.

Eftersom jag bor på landet nu så har jag tillgång till naturen varje dag och det är en lyx som jag är tacksam för varje dag. Generellt så har min relation till naturen blivit ännu starkare de senaste åren. Jag känner ett djupare band till moder jord och jag trivs med att leva mer och mer i harmoni med naturen och årstiderna.

Har du varit med om några händelser som har haft stor påverkan på dig?

En av de största sakerna var definitivt när jag flyttade utomlands första gången precis efter att jag slutat skolan. Jag jobbade som au pair i Kanada i ett år och jag lärde mig så mycket om mig själv.

Sen självklart var flytten till Sverige också något som påverkat mig väldigt mycket. Att bo i ett annat land och lära sig om olika kulturer är en sådan gåva och jag skulle uppmana alla som kan att göra det. Man kommer inte ångra sig.

Vad har du för framtidsdrömmar?

Min fästman och jag köpte precis ett hus i Värmland som jag är väldigt exalterad över. En av mina största drömmar för den närliggande framtiden är att jag ska kunna odla min egen mat. Jag har aldrig haft en egen trädgård förut och jag är verkligen en nybörjare men jag vill lära mig mer om odling och trädgårdsarbete.

Jag skulle heller inte säga nej till en katt, en hund och några höns heller. Lite längre fram, skulle jag vilja ha skapat ett mysigt hem av huset vi nyss köpt och fylla det med fina minnen. Jag vill också fortsätta att visa Sveriges skönhet och inspirera andra till att sakta ner och uppskatta naturen.

Hur gillar du din Minna Fleece?

Jag har praktiskt taget bott i min Minna Fleece de senaste månaderna! Först och främst så älskar jag hur mångsidig den är. Jag kan använda den i skogen, på vandringar, men också i staden.

Jag blev även förvånad över hur bra ullen anpassar sig efter olika temperaturer! Jag kan både använda fleecen när det är minusgrader med bara en tunn tröja under och den håller mig varm, men jag kan också använda den när det är varmare väder - utan att bli svettig. Den har verkligen blivit min go-to jacka!

Svea bär Minna Minimalist Fleecejacka, storlek XXL

5 snabba frågor:

Favoritplats i Stockholms skärgård?

Det måste bli Sandhamn, för mig som icke-svensk, Sandhamn representerar allt man tänker på när man tänker på den perfekta ön i den svenska skärgården.

Favoritårstid i Sverige?

Definitivt somrarna! Det är något magiskt med midsommar och de ljusa nätterna.

Vad är ett måste om man som tysk turist besöker Sverige?

Svårt! Jag skulle rekommendera att blanda stad och natur - Sverige har så mycket att erbjuda.

När det kommer till städer så skulle jag rekommendera Stockholm och Göteborg (såklart) men också Sigtuna (Sveriges äldsta stad) Norrtälje och Vimmerby (om man vill gå all-in Sverige) När det kommer till naturen så spelar det nästan ingen roll vart man åker.

Det är svårt att hitta platser i Sverige som inte är vackra. Jag skulle läsa på om Nationalparker och se vad som lockar just den personen mest - det finns så mycket att välja på.

Svenska fika-favoriten?

Hur ska jag någonsin kunna välja bara en? Mina topp tre: wienerbröd, dammsugare, mazariner.

Favorit bilden du tagit i Sverige?

Haha, kan jag välja 100 bilder? Nej men min favorit bild är nog den här porträttbilden som jag tog under min solo-trip genom Sverige 2019. Jag tog den mitt i natten i en skog i Enskede och jag kommer aldrig glömma känslan av frihet och glädje jag kände under den resan.Tusen tack Svea för att du pratade med oss! Det har varit så inspirerande att höra allt om din flytt och din kärlek för naturen.
Följ gärna Svea på Instagram, och om du vill läsa något liknande så rekommenderar vi denna.

Skriv en kommentar