Hoppa till innehållet

Varukorg

Din varukorg är tom

Artikel: Att hitta hem bland bergen i Norge - med Kelly Roeleveld

Settling down in Norway among the mountains - with Kelly Roeleveld

Att hitta hem bland bergen i Norge - med Kelly Roeleveld

Nu är det dags att säga hej till Kelly Roeleveld, en riktigt inspirerande kvinna från Nederländerna som efter flera år bestående av resor runt jorden äntligen fann sitt hem, bland bergen i Norge.

Hej Kelly, kan du berätta lite om dig själv och hur du hamnade i Norge?

Hej! Jag växte upp i Nederländerna och så långt tillbaka som jag kan minnas har jag alltid velat flytta till ett annat land. När jag satt i skolan under tonåren kommer jag ihåg att jag tittade ut genom fönstret och drömde om världen utanför, någonstans där jag kunde få leva ett äventyrligt liv med närhet till bergen. De länder jag har velat flytta till har under åren ändrats från Nya Zeeland till Österrike till Canada, och jag kunde aldrig riktigt bestämma mig. Under år 2022 åkte jag och min hund Odi på en roadtrip till Norge och det var då jag visste att detta är mitt hem. Vi lämnade allt i november 2023 för vårt nya liv i Norge. Det känns fortfarande så overkligt!

Kelly bär Amelia vandringsbyxor i färgen svart storlek 40, längd tall.

Vad är den största skillnaden mellan Nederländerna och Norge vad gäller friluftsliv?

Norge är vilt! Det känns som att hela landet andas friluftsliv. Berg, fjordar, öppna landskap… i Nederländerna är naturen en bristvara. Jag älskar att jag kan gå timlånga hikes i Norge utan att möta en annan människa, hus eller vägar. Och ja Nederländerna är väldigt platt haha. Jag behöver bergen!

Vad är det som gör att du älskar naturen så mycket?

Massor av olika saker faktiskt. Den får mig att må bra. Varje gång jag går ut i naturen kommer jag tillbaka och är ännu gladare än innan. Oavsett om det är en kort promenad i skogen eller en lång vandring i bergen. Naturen gör allt bättre och ibland har den kraften att sätta saker i perspektiv för mig. Jag älskar att simma i det klara vattnet, stå barfota i jorden, äta alla vilda frukter och bär… naturen är helt enkelt bäst!

Vem är Odi och vad betyder han för dig?

Odi är min bästa vän. Han är en gathund från Portugal och jag adopterade honom år 2021. Det var många förändringar och anpassningar för oss båda under hans första veckor med mig. Jag behövde lära honom hur han skulle uppföra sig i sitt nya liv, till exempel att det inte är okej att hoppa upp på bordet och ta mat. En gång stal han nästan någons smörgås! Under en promenad bestämde han sig för att besöka några personer som hade picknick. Jag fick tag i honom innan han tog för sig av maten och tack och lov hade han charmat personerna och de var okej med hans besök. Han har tur som är så söt! Jag tror även han är van vid större städer för han blev osäker i skogen och av gårdsdjur men inte av bilar och höga ljud mm. Jag har lärt honom att naturen är toppen och nu älskar han allt med den! Vi fick verkligen en fin kontakt under de första veckorna. Ända sedan dess har han varit min äventyrskompis och vi gör nästan allt tillsammans. Dit jag går, följer han med.

Om du fick nämna 3 saker som du och Odi gillar att göra tillsammans, vilka skulle det då bli?

Vandring, sup-boarding och en ny favorit: längdskidåkning. Vi brukade paddla sup-board väldigt ofta innan vi flyttade hit. Odi älskar att sitta och titta på andra människor/hundar medan jag paddlar oss runt sjön. Det utmanar verkligen din balans när du har en hund på brädan haha. Nyligen började vi med längdskidåkning . Det var en ny aktivitet för mig så jag såg till att jag hade koll innan jag tog med Odi. Han är en smart hund och han förstod väldigt snabbt vad som gällde. Han vet att det inte är en “stanna och lukta överallt” typ av promenad utan att vi är i action mode.

Vilka är dina topp 5 platser i Norge?

Eftersom jag bara har varit här i 3 månader har jag inte hunnit utforska så mycket men från tidigare resor skulle jag säga Lofoten, Rondane naturreservat och Aurland. Jag är väldigt taggad på att utforska fler platser i år!

Om du fick chansen att åka vart som helst i världen, vart skulle du åka och varför?

Jag är väldigt nöjd med vart jag är just nu i Norge. Jag är van vid att alltid vilja resa men sedan jag flyttade hit har jag inte känt samma behov vilket är väldigt skönt. Några länder på listan som jag vill besöka någon gång i mitt liv är Grönland, Nya Zeeland och norra Sverige. Anledningen är densamma: fantastisk natur.

Vad tycker du om dina Amelia byxor?

De är väldigt mångsidiga. Den typen av byxor du använder varje dag: vandring, matshopping, till jobbet och även längdskidåkning. De är så bekväma och tål allt!

Kelly bär Amelia vandringsbyxor i färgen svart storlek 40, längd tall.

Tack så jätte mycket Kelly för att du delar med dig av din resa till där du är idag! Glöm inte att kika in hennes Instagram för att bli inspirerad, och om du vill läsa ett liknande blogginlägg om att hitta hem i ett nytt land, rekommenderar vi den här.

Lämna en kommentar

Denna webbplats är skyddad av reCAPTCHA och Googles integritetspolicy . Användarvillkor gäller.

Läs mer

Check off your bucket list in 2024 - with Astrid Wilds co-founder Maria

Checka av din bucket list under 2024 - med Astrid Wilds medgrundare Maria

Jag har en dröm. Att åka skidor på lunchen med tjejkompisarna. Istället för att ses på en dyr lunchrestaurang i Stockholm så ser jag framför mig att vi möts på parkeringen vid spåret, snörar på oss...

Läs mer
Höga Kusten Winter Hike - With Svea & Wiebke

Höga Kusten winter hike - Med Svea & Wiebke

Vi är så glada att kunna dela Svea och Wiebkes senaste äventyr. Tillsammans gav de sig ut på Höga Kusten Winter Hike ett äventyr som arrangerats i över tio år och utvecklats till Europas mest popul...

Läs mer