Från 3 år på resande fot, till ett rofyllt Åre – med Camilla Johansson

Säg hej till Camilla! Tjejen som reste runt i Syd och Centralamerika under 3 års tid, innan hon slog sig ner i den lilla byn Åre. Hon berättar om sina erfarenheter och lärdomar, hennes framtidsdrömmar, och ger oss sina BÄSTA Åre tips! Till exempel: Åres bästa skidbacke, Åres bästa vandringsled samt Åres bästa sommaraktiviteter.

Du bor i Åre, har världens finaste hund Bowie och är en mästare på att filma samtidigt som du åker längdskidor och leda bergsturer med bravur. Har vi glömt något?

Dom som har följt mig länge vet ju om min 3 åriga resa kors och tvärs i syd/Centralamerika men för dom som inte vet så hade jag en period i livet där jag var väldigt lost och hittade surfen på andra sidan planeten och flyttade dit. Det gjorde väldigt mycket för mig och min egna utveckling.

Jag uppehöll mig inte bara i samma lilla fiskarby som jag först hamnat utan en gång per år packade jag min ryggsäck och reste runt. Jag reste till länder som Colombia för att hika och seglade sedan över till Panama, vidare till Mexico för att dyka i cenotes (underjordiska pooler/grottor) och upplevde en kultur långt från vårt stängda svenska.

En annan resa åkte jag med ett surflag från Brasilien trots att dom var på en helt annan nivå än mig. Jag lärde mig otroligt mycket om panikhantering under den resan då jag ofta hamnade vid för stora vågor för min egen nivå. Den resan gick genom mindre städer i Panama och Costa Rica.

Jag reste också som ensam turist med flodbåt från Brasilien till Peru. Jag var rädd innan jag klev på men väl på båten fick jag återigen bevis på människors omtanke då alla tog på sig ansvaret att se till att jag förstod hur allt funkade på båten. Det var ingen vanlig båt som vi har här med hytter, sköna fåtöljer och en restaurang. Det var ett däck med bjälkar i taket där man fick hänga upp sin hängmatta, det var ditt hem de kommande 5 dagarna.
Sen anlände jag till Peru, som gjorde så många intryck på mig på så många sätt. Om man någonsin vill börja tro på magi och kanske ödet så är Peru en plats där jag hittade många pusselbitar.

Hur känns livet just nu?

Det känns bra! Min egna utveckling går framåt med stormsteg och i veckan fick jag flera roliga fotoprojekt in på mailen samt beslutet att börja jobba mer med Adventure Stories och Nordinary fattades. Drömprojekten som nu kommer bli mer och mer min vardag.

Du har slagit ner dina och Bowies tassar i Åre, hur kom det sig?
Och hur hittar man egentligen boende i Åre?

Jag säsongade en hel del när jag kom hem från min resa. Av en slump hamnade jag i Åre och kände direkt att “här fanns fler som är lika lost som mig, men här hör vi hemma.” Berget, skogarna och älven bjöd upp till lek och efter 3 säsonger köpte jag min lägenhet som jag nu haft i 2 år.

Vad är det bästa vs sämsta med att bo i Åre?

Bästa är helt klart enkelheten till äventyr! Oavsett vad man känner för så finns äventyret med omnejd (förutom surfen, och ja folk surfar i kallsjön men det är inget för mig)

Det dåliga, värt att nämnas är just bostadsmarknaden. Det finns inte boende till alla som vill bo och verka här vilket holkar ur kommunen. Dom boenden som säljs är för dyra för att någon med ett vanligt jobb ska ha råd. Och köerna är långa till hyreskontrakt. Jag är glad att jag kunde köpa min lägenhet innan priserna sköt iväg!

Vad fyller du dina dagar med?

Jag försöker att prioritera arbetstid efter äventyr. Så för att betala hyran jobbar jag som ordningsvakt på kvällarna. På dagarna är jag ute på berget med Bowie. Den typen av jobb har tillåtit mig andra antaganden också som nu börjar betala av sig. Fler fotojobb ramlar in och att satsa på Adventure Stories igen känns fantastiskt!

Hur ser din relation ut med naturen idag och tidigare?

Jag har alltid dragits till naturen i alla dess former. Jag är uppväxt på höga kusten och nog kan jag känna att jag behöver vistas där några perioder om året. Skogen och bergen har och kommer nog alltid vara en läkande plats och en plats där ny energi får fart.

Har du haft någon vändpunkt i ditt liv som har haft stor inverkan på dig?

Ja absolut. Personen jag är och det liv jag lever har inneburit många ups and downs. Men allting har alltid löst sig även om lösningen inte var den uppenbara. Det har sällan varit helt lätt och många gånger har den största motståndaren varit mig själv. Mycket har jag lärt mig om och av mig själv men också tack vare min omgivning. Självledarskap är något jag tror alla behöver i livet för att växa på ett bra sätt.

Vad drömmer du om just nu?

Jag drömmer om en sommar vid kusten! Drömmen har länge varit att kunna spendera några månader i Portugal, självklart ska Bowie och surfbrädan med! Kommer jag inte till Portugal satsar jag på öst eller västkust.

Jag vill under tiden satsa mer på mitt fotande som jag älskar att jobba med samt utvecklas inom content creation och sociala medier vilket jag nu gör med Adventure Stories men driver även mindre projekt på sidan av. Jag har alltid gjort 100 saker samtidigt och visar inga tendenser till att sluta med det.

Hur trivs du i din Minna fleece?

Jag älskar den! Den är Fin, funktionell och mångsidig vilket jag verkligen uppskattar när jag köper kläder. Min Garderob innehåller väldigt mycket outdoor kläder vilket inte alltid är så fint om man ska ned till byn så Minna var ett fantastiskt bidrag dit då den faktiskt är SNYGG! Jag har den till vardags i byn med en fin tröja och jeans, på fjället och absolut under de kallaste dagarna som mellanlager när jag åker snowboard. Älskar den!

Camilla i Minna Ull Fleecejacka, storlek L

5 snabba:

Bästa backen i Åre? - Sadeln
Bästa restaurangen i Åre?
- Hemma hos vänner!
Bästa vandringen i Åre?
- Storulvån.
Bästa aktiviteten i Åre på sommaren?

- Vandra, laga mat ute, bada i en fjällbäck sova under bar himmel.
Bästa offpist åkningen i Åre?
- Huså.

Tack Camilla för pratstunden och för inblicken i ditt härliga liv i Åre!
Följ gärna Camilla på Instagram och vill du läsa något liknande så rekommenderar vi denna.

Skriv en kommentar