Hoppa till innehållet

Varukorg

Din varukorg är tom

Artikel: Att hitta sin röst i naturen - med Joulin Younis

Finding your voice in nature - with Joulin Younis

Att hitta sin röst i naturen - med Joulin Younis

Vi är så glada att få dela med oss av en inspirerande konversation med Joulin Younis, en passionerad musiker med rötterna djupt i både musiken och naturen. Hon berättar om sin resa från att ha scenskräck till att förvalta familjens musikaliska arv, hur naturen påverkar hennes skapande, och hur Astrid Wild-kläder förändrat hennes upplevelse av friluftslivet. 


Hur kom det sig att du tog upp musiken som vuxen?

Musik har varit en del av vår familj i många generationer bakåt. I alla år har det spelats och sjungits runt köksbord och eldar och under barndomen upplevde jag det inte som något annat än vardag, men jag har förstått i vuxen ålder vilken gåva och privilegium det har varit att växa upp så. 

Jag har så länge jag kan minnas drömt om en musikkarriär men aldrig trott att det varit möjligt för mig då jag haft en enorm scenskräck som satt stopp för mina drömmar. Men så en dag för bara några år sedan slog det mig plötsligt att musiken - arvet - faktiskt kommer att dö ut om ingen fortsätter att förvalta det. Det har varit en sån självklar den av mitt liv att jag helt enkelt tagit för givet att det alltid kommer att finnas där. Och det skrämde mig. Så där och då gav jag ett löfte till mig själv att göra allt i min makt för att sätta scenskräcken åt sidan, för att föra arvet vidare, och att se till att våra barn och deras barn får veta vilken vacker gåva vi bär med oss. Och där någonstans började min musikaliska resa. 


Finns det någon koppling mellan musiken och naturen för dig?

Definitivt! Jag är uppvuxen i en liten by mitt ute i skogen utanför Kramfors, Höga Kusten, och en stor del av mina låtar har koppling till den skogen, till hemma, på något sätt. Jag skriver om sådant jag känner till: mina känslor och minnen, mina upplevelser och min historia, och jag är definitivt en varelse sprungen från skogen, så att naturen och skogen präglar min musik är snarare regel än undantag.


Hur går det till när en låt växer fram?

För mig har det hittills, utan undantag, varit i naturen som mina låtar vuxit fram. Vare sig det varit fjällvandring, skogsturer, barnvagnspromenader eller den dagliga vägen till bussen så är det alltid utomhus som inspirationen tar till orda. Det börjar oftast med att jag nynnar på någon melodi eller får någon ordföljd till mig, och så måste jag snabbt spela in det på röstmemo i telefonen så jag inte glömmer. När en låt väl har börjat ta form lämnar jag dock gärna det digitala och skriver istället ner mina idéer i min låttextbok. Det är något väldigt meditativt och romantiskt med att slå sig ner med en gitarr och en skrivbok och testa sig fram.

Många gånger har hag en idé om vad jag vill att en låt ska handla om och jag har lärt mig att om en låtidé häger kvar hos mig länge så finns den där av en anledning och då har jag full tilltro till att den kommer att komma till mig när den (eller jag) är redo. Då och då drabbas jag av så kallad "writers block"och kommer inte framåt i skrivandet, och då är naturen dit jag vänder mig, varje gång, för hjälp. Det har faktiskt hänt att jag, efter en förmiddag i parken med min son tex, sagt till min man att jag tar några minuter innan jag kommer in för att jag måste "lossa på en låttext".

Joulin har på sig våra Amelia vandringsbyxor i färgen Kamel i storlek 42.

Vad tycker du om dina Astrid Wild-plagg?

Astrid Wild har helt och hållet ändrat min syn på outdoorkläder. I så många år har jag letat med ljus och lykta efter ett par vandringsbyxor anpassade efter min kropp och mina behov, vilket bland annat var hög midja och stretch. Jag har varit så less på utbudet som finns på marknaden med rosa dragkedjor och låga midjor och när jag av en slump hittade Astrid Wild visste jag att jag aldrig kommer att titta åt något annat håll när det gäller outdoorkläder igen så de inte bara uppfyllde mina klara önskemål, utan även sådana jag inte visste att jag hade. För mig finns det inga outdoorkläder som slår dessa i utseende och komfort. Idag har jag ett par Astrid friluftsbyxor (som jag för övrigt använder både i skogen och på jobbet), ett par Amelia vandringsbyxor och en ullfleecejacka som gjordes i samarbete med Joanna Swica, och jag fullkomligt älskar alla dessa plagg och använder dem för jämnan. På min önskelista står just nu ett komplett ullunderställ med Ingrid långbyxor och Alexandra topp, ett par Ester vandringsshorts och en Ada ullfleece. 

Tack så mycket Joulin för att du delade med sig av din inspirerande resa och ditt passionerade förhållande till musiken och naturen! Glöm inte att följa henne på Instagram för att ta del av hennes musikaliska äventyr och naturnära liv. Om du vill läsa en liknande berättelse om hur du kliver ur din comfort zone och kreativitet, rekommenderar vi den här.

Lämna en kommentar

Denna webbplats är skyddad av reCAPTCHA och Googles integritetspolicy . Användarvillkor gäller.

Läs mer

The Swedish hiker who conquered the Triple Crown of Hiking - Linnett Andersen

Linnett Andersen - Svenska vandraren som erövrat Triple Crown of Hiking

Säg hej till Linnett Andersen, en svensk långdistansvandrare och journalist som har erövrat den prestigefyllda "Triple Crown of Hiking". Uppväxten på landet i Skåne väckte en längtan att se vä...

Läs mer
From Yoga to Surfing: A Life in Motion - With Sofia Soori

Från Yoga till Surfing: Ett Liv i Rörelse - med Sofia Soori

Vi är glada att få dela en inspirerande konversation med Sofia Soori, yogalärare, longboard-surfare och psykologistudent med passion för både fysisk och mental hälsa. Hon berättar om sin resa ...

Läs mer