Att lämna Alperna och flytta till ett nytt land - Madeleine Kogler

Säg hej till Madeleine, född och uppvuxen i Alperna, som vi fick chansen att prata med om hur det är att flytta till ett annat land och hur det är att bo i norra Sverige.

Hej Madeleine! Vi bara älskar ditt inspirerande Instagram-flöde och är väldigt nyfikna på att lära känna dig bättre! Berätta lite om dig själv!

Hej allesammans! Jag är så glad att jag får vara en del av Astrid Wilds blog. Mitt namn är Madeleine, jag är 29 år gammal och född och uppväxt i Österrike, Tyrol. Vi välkomnade nyligen vår nya familjemedlem Sam som nu är 6 månader gammal och lever livet i Norra Sverige.

Du är alltså från Alperna, men bor numera i Sverige, hur såg den resan ut?

Anledningen till att jag bor i Sverige är kärlek. Jag träffade min pojkvän för några år sedan på en After ski bar i Österrike och några månader senare bestämde jag mig för att flytta till Borås. Vi hade det bra under tiden vi bodde där, men kom ganska snabbt på att vi saknade något, nämligen bergen.

Och vart exakt bor du just nu?

Efter att ha bott i både Tyrol och Borås insåg vi att vi ville bo i Sverige, men någonstans där vi kunde utöva våra hobbies. Vi tänkte att det var dags för nya äventyr och har alltid hört folk prata gott om Åre, så vi gav det en chans.

Vad var den största utmaningen med att flytta till ett annat land?

Jag skulle säga att en av de största utmaningarna var att lära sig språket såklart. Eftersom svenskan är väldigt lik tyskan så var det inte jättesvårt att lära sig, men det tar tid. En annan sak som jag tycker har varit lite svårt är att hitta vänner. Jag tror att man behöver bra vänner för att kunna känna sig hemma. Det här tog också tid och ansträngning men jag hittade några riktigt bra vänner både i Borås och Åre som jag är otroligt tacksam för.

Vad är din favorit vintersports-aktivitet och varför?

Skidåkning, helt klart. Det kanske beror på att jag växte upp med skidåkning och snowboarding och har aldrig gjort något annat än det under vintern. Jag vet inte men jag tycker bara det är så himla roligt att åka skidor i pudersnö, att åka längdskidor på morgonen för att se soluppgången, utforska naturen och komma hem efter en hel dag ute i naturen och dricka en varm choklad. Alla de här sakerna är skidåkning för mig!

…låter kul! Kan du ge oss ditt bästa nybörjartips?

Ha kul! Det tror jag är allra viktigast. Sen skulle jag också säga att bra fysisk form och starka lår är en bonus. Ytterligare en sak är att ha bra kvalitetsutrustning – det är värt pengarna och håller ofta längre.

..och hur klär man sig och håller sig varm?

Lager. Att klä sig i lager är nyckeln. När du åker skidor i pudersnö kan du bli lite varm och svettig men du kommer bli kall så fort du sätter dig i sittliften. Ha alltid lager så du kan klä på och klä av efter behov.

Du har också en liten bäbis, Sam! Kan du ge oss dina bästa tips för utflykter med en bäbis under vintern?

Jag är alltid rädd att han ska frysa så jag ser till att han har rätt kläder på sig. Det är också viktigt att inte ha för höga ambitioner. Vi har haft några utflykter som vi har behövt avbryta för att det har varit för blåsigt eller för kallt för Sam. Så lyssna på din bäbis behov och kom ihåg att det inte är hela världen om du inte kan göra allt som du hade planerat.

Har du några favoritberg i de nordiska länderna?

Inte än faktiskt. Men jag skulle verkligen vilja se Sareks national park i Lappland någon dag.

Hur gillar du din Minna ullfleecejacka?

Jag älskar den. Den är så mjuk och härlig, den håller mig varm hela långa hösten. Jag använde den i princip varje dag.

Tack så mycket Madeleine för denna mysiga och inspirerande pratstund. Kom ihåg att kika in och följa hennes resa på IG.

Alla bilder är tagna från Madeleines Instagram, @madeleinekogler.